De ideale pH-waarde voor gekleurd haar

Yes, inmiddels heeft iedereen zijn ‘corona coupe’ weer goed kunnen bijwerken. De eerste zomerse kapsels zitten er al weer in, nu is het noodzaak deze zo lang mogelijk mooi te houden. Wanneer je geverfd haar hebt, kun je snel een doffe look krijgen. Daarom raden wij een shampoo aan met de juiste pH-waarde. Hoe je die kunt vinden leggen wij je graag uit.

Wat betekent een pH-waarde van 0 t/m 14?

Om te kunnen begrijpen waarom je pH-waarde van belang is, is het belangrijk om te begrijpen wat het dan precies is en doet. De pH-waarde van iets geeft eigenlijk de zuurgraad aan van iets. In het geval van haren wassen is de pH-waarde van de shampoo en van onze hoofdhuid van belang. De schaal van pH gaat van 0 t/m 14, waarbij de 7 neutraal is. 

“Heeft iets de waarde 7, dan betekent dat dus dat het volledig neutraal is.’’

Onder de 7 wordt een object gezien als zuur, alles boven de 7 als niet-zuur. Dat laatste noemen we ook wel ‘basisch’. Het is zelfs zo dat iedere stap 10 keer zo zuur is. Dus een pH-waarde van 4 is 10 keer zo zuur als een pH-waarde van 5.

De pH-waarde van je hoofdhuid

Een pH-waarde van 7 is dus neutraal, dit is bijvoorbeeld het geval bij water. Op onze hoofdhuid is dat natuurlijk niet zo. Iedereen is anders, maar over het algemeen is de pH op onze hoofdhuid tussen de 3,5 en 5,5. Gebruik je veel haarproducten of haarverf, dan kan deze zuurgraad worden aangetast. Door een te zure pH-waarde te gebruiken kunnen je schubben open gaan staan, krijg je klitten en verdwijnt je glans. Door de pH-waarde zoveel mogelijk op 5,5 te houden en dus bij je eigen zuurgraad, kun je veel schade voorkomen.

Hoe werkt haarverf met pH?

Om te zorgen dat de pigmenten in je haar kunnen komen, moet je haar ‘open worden gemaakt’. Door een hele hoge zuurgraad op je haar los te laten (vaak 10+) gaan je schubben openstaan en kan de verf zijn werk doen. Je kunt je dus wel voorstellen dat haarverf een hele hoop schade aan het haar kan aanrichten. Wanneer je je haar niet goed verzorgd, kunnen de schubben zelfs zo wijd open gaan staan dat ze nooit meer dicht gaan. 

Goedkope versus duurdere shampoos

Maar hoe vind je dan de pH-waarde op een shampoo? Helaas is het nog niet zo dat iedere shampoo deze vermeldt, tenzij hij pH-neutraal is (een pH van 7). Wel is het vaak zo dat een goedkopere shampoo een hogere pH-waarde heeft, omdat er meer water in zit en deze het gemiddelde omhoog haalt. Duurdere shampoo’s zitten vaak onder de 5,5. 

De ideale pH-waarde voor gekleurd haar

Om terug te komen op de hoofdvraag: wat is dan de ideale zuurgraad? Omdat er altijd nog meer factoren meespelen (zoals de staat van de hoofdhuid, hoe snel wordt het haar vet, etc.), is er niet één ideale zuurgraad. Wel is het aan te raden om altijd voor een shampoo te gaan die zo dicht mogelijk bij jouw eigen pH-waarde zit.

De shampoos van OGX zijn volledig pH-neutraal, waardoor je eigenlijk met ieder haartype wel goed zit. Of je nu vet haar, droog haar of beschadigd haar hebt, met een pH-neutrale shampoo kun je nooit teveel schade aanbrengen.

Benieuwd welke pH-neutrale producten wij allemaal hebben? Je vindt ze hier!

© 2020 Anviri Cosmetics B.V | Een site van Forwardis B.V.