Het geheim van een shampoo

Meerdere malen per week wassen we ons haar met van alles. Shampoo, conditioners en haarmaskers zitten in onze wekelijkse routine. Maar weten we wel écht wat we in ons haar smeren? Wat zit er nu precies in shampoo en wat zou er in moeten zitten? Wij vertellen je vandaag alles over een goede basis voor een shampoo.

Zo werkt een shampoo

Om goed te kunnen begrijpen waar een shampoo uit moet bestaan, moeten we eerst induiken op wat een shampoo nou eigenlijk is. Om je haar heen zit een kleine laagje ‘vet’ wat je haar beschermt tegen alle invloeden van buitenaf. Denk aan hitte, zonlicht of vuil. Dit laagje is dus ontzettend belangrijk om je haar gezond te houden. Een goede shampoo maakt je haar schoon, zonder deze laag aan te tasten. Een goede shampoo maakt schoon en verzorgt. 

De ingrediënten van shampoo

In elke shampoo zitten bijna altijd dezelfde stoffen. Zo bevat iedere shampoo wasstoffen die het vuil en vet van de hoofdhuid verwijderen. De hoeveelheid hiervan verschilt. Een anti-roos shampoo bevat heftigere stoffen dan een shampoo voor gekleurd haar. Een shampoo voor iedere dag heeft weer wat minder wasstoffen, die is milder voor je hoofdhuid.

Naast wasstoffen bevat ook iedere shampoo schuimstoffen. Deze hebben geen direct doel, behalve om te schuimen en ons het gevoel te geven dat we goed bezig zijn. Het doet in principe niks voor ons haar zelf.

Deze ingrediënten wil je niet in je shampoo

Helaas zijn er ook nog veel shampoos die chemische stoffen in hun producten stoppen, die eigenlijk alleen maar nadelig zijn voor je haar. We behandelen ze in het kort:

  • Sulfaten zorgen ervoor dat je haar schoon wordt, maar zijn zo agressief dat ze ook de goede stoffen in je haar meenemen. 
  • Siliconen leggen een laagje om je haar heen, waardoor het snel gezonder oogt. Maar niets is minder waar. Bovendien zijn ze alleen uit te wassen met sulfaten – en die wil je juist niet in je haar.
  • Minerale olie lijkt heel onschuldig, maar het doet je lange lokken geen goed. Het zorgt voor een extra laagje om je haar heen, waardoor het vocht vasthoudt. Tot zover lijkt het positief. Maar tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat je haar geen voedende ingrediënten meer kan opnemen, omdat het wordt afgesloten. 
  • Ftalaten wordt vaak weggestopt onder de naam ‘parfum’. Het zorgt ervoor dat de geur en kleur wordt gestabiliseerd, maar ondertussen is het een agressieve stof voor je haar.

De meest geconcentreerde shampoo 

Gelukkig komen bovenstaande stoffen niet vaak meer voor in shampoos. Toch is goed om daar nog op te letten. Wat je ook vaak in shampoo vindt is water. Huh? Ja! Heel veel shampoos voegen ontzettend veel water toe. Meer water staat gelijk aan meer product, maar is dit echt beter?

Bij OGX besteden wij echt aandacht aan onze producten. Onze producten zijn daarom een stuk geconcentreerder dan bij anderen, omdat we er dus minder water in stoppen. Want voor ons betekent minder water meer product, en dát is wat we willen. Bovendien hebben wij maar liefst 385 ml in een fles shampoo, wat ook meer is dan gemiddeld. 

Wanneer je alles snel bij elkaar optelt zul je zien dat de shampoos van OGX altijd een goed idee zijn. Er zitten geen schadelijke stoffen in, ze bevatten minder water en je krijgt dus meer product! Benieuwd naar al onze producten? Je vindt ze hier! 

© 2020 Anviri Cosmetics B.V | Een site van Forwardis B.V.