jonge vrouw mooi haar

Dit is de werking van shampoo

Zeker een paar keer per week gebruiken we het allemaal: shampoo. Zonder er al te veel over na te denken smeren we van alles in ons haar. Hier leggen we je de basis uit over shampoo. Hoe het werkt, wat zijn de ingrediënten van shampoo en waar komt shampoo vandaan? Alles zodat jij op zoek kunt naar de beste shampoo voor jou.

Waar komt shampoo vandaan?

Tot 1930 werd er gewone zeep gebruikt om haren te wassen. Deze combinatie van sterke zeep en hard water zorgde voor een geïrriteerde hoofdhuid bij de vrouw, waardoor het haar dof en futloos oogde. Na 1930 werden de eerste synthetische zepen ontwikkeld om het haar beter te reinigen. Dat is ook alles wat het deed. Het haar werd schoon, maar de verzorging was er nog niet. Ook hier was het niet optimaal voor het haar.Gelukkig zijn we er tegenwoordig een stuk beter op ingespeeld. Voor ieder haartype of haarkleur is er wel een speciale verzorgingslijn te vinden.

De ingrediënten van shampoo 

In shampoos zitten wasstoffen die het vuil en het vet van de hoofdhuid verwijderen. Afhankelijk van de shampoo die je kiest varieert de hoeveelheid wasstoffen. Zo zit er in een anti-roos shampoo een stuk meer stoffen dan in een shampoo voor gekleurd haar, deze is een stuk milder. Zo ook een shampoo voor iedere dag die speciaal is gemaakt om wat milder te zijn voor je hoofdhuid.

Naast wasstoffen zitten er ook zogeheten schuimstoffen in shampoos. Deze zijn erin gestopt om de shampoo te laten schuimen, waardoor we het gevoel krijgen dat ons haar nog beter gereinigd wordt. Maar uiteindelijk doen deze schuimstoffen niks voor de reiniging.

Belangrijk! Vermijd sulfaten, siliconen, ftalaten en minerale olie in je shampoo. Deze stoffen maken je haar alleen maar zwaarder en doen je haar niet veel goeds.

De werking van shampoo

Nu we weten hoe shampoo is ontstaan en wat er in zit, kunnen we naar de werking van shampoo toe. Om je haar heen zit een dun laagje vet wat ervoor zorgt dat je haar zijn natuurlijke glans krijgt. Ook beschermt deze laag je haar voor mogelijk schadelijke invloeden van buitenaf. Wanneer je je haar te vaak föhnt of krult beschadig je deze laag. Dat is dus de reden dat je haar en dof of droog uit gaat zien na veel gebruik van hittebronnen. Deze laag wil je dus koste wat kost behouden of eventueel aanvullen.

Een goede shampoo zorgt ervaar dat deze laag wordt behouden en dat beschadigingen hieraan worden voorkomen. Hij zorgt voor het verwijderen van vuil, zonder de hoofdhuid te irriteren. Het laagje wat om het haar heen zit mag hij niet beschadigen. Is dat wel gebeurd, dan is het ook zijn taak om dit weer te herstellen. Een goede shampoo versterkt altijd je eigen haar.

Op zoek naar de juiste shampoo? Bekijk onze productpagina eens voor alle shampoos en conditioners.

Wil je nog meer weten over shampoo? In deze blog op ANVY.nl lees je er alles over.

© 2020 Anviri Cosmetics B.V | Een site van Forwardis B.V.